Treballs destacats

Estabilització del vessant del Roc del Quer

Estabilització del vessant del Roc del Quer A les 22:00 hores aproximadament del dia 5 de juny de 2009 es va desprendre una massa rocosa d'entre 60 m3 i 80 m3 des de la cresta del Roc del Quer a l'altura de la via ferrada de Racons, que va arribar fins al fons de la vall, afectant les barreres dinàmiques instal·lades així com la plataforma de la CG2. El despreniment va generar més d'una desena de blocs rocosos de mides superiors a 1 m3 - 2 m3 (alguns de fins a 8 m3 - 10 m3) i diversos centenars de fragments rocosos. Alguns dels blocs, a causa de l'elevada energia que portaven, degut a la gran alçada de rebot, van travessar tant la carretera com el riu i es van aturar a l'altra banda de la vall. Alguns blocs van quedar clavats literalment a la plataforma de la carretera fins a una profunditat de fins a 1'2 m-1'5 m.

Hi va haver una forta tempesta entre les 8 i les 9:30 hores de la tarda, amb pedregada i molt aparell elèctric, que va deixar registres de fins a 20 litres en 10 minuts. Segons les dades meteorològiques de FEDA, el dia del despreniment van caure uns 30 l/m2 de pluja a l'estació de Ransol i uns 33 l/m2 a la Central d'Escaldes, quantitat que cal considerar com destacable i abundant però no excepcional. L'excepcionalitat del fet va ser la pedregada. Tanmateix, alguns dels veïns de la zona afirmen que va ser un llamp el detonant del despreniment.

La caiguda de blocs va alertar els veïns de Canillo i a una patrulla dels agents de circulació comunal que transitava a pocs metres del despreniment. El fet que el despreniment deixés inoperant la carretera CG2 d'accés a Canillo i, per tant, un conseqüent desviament del trànsit pel Coll d'Ordino, va produir un impacte social important.

Els desperfectes ocasionats per aquest despreniment estan localitzats a les barreres dinàmiques instal·lades a la zona, en les vies ferrades presents, en la plataforma de la CG2 a causa dels impactes dels blocs, en les tanques de seguretat i barreres biona protectores, així com en la línia d'Andorra Telecom i la xarxa d'aigua potable.

Galeria d'imatges